In augustus-september 2017 hebben een rondreis door Spanje gemaakt op de motor. Vanuit Frankrijk rijden we door de Pyreneeën naar Tudela, een stadje in de provincie Navarra. Tudela is een rustig stadje met typisch Spaanse pleinen en waar honderden ooievaars op de daken uitrusten. We maken een fietstocht door het nationaal park Bardenas Reales, een woestijnachtig gebied waar veel speelfilms zijn opgenomen. We rijden door richting de Picos d'Europa waar we in de omgeving van Reinosa in een oude Posada naast een kerkje overnachten, in Nava de Santullán. Het kerkje kijkt uit over een schitterend landschap met hier en daar een boerderij in de  uitlopers van de Picos. In de sfeervolle ochtendmist rijden we door richting León en drinken koffie in een karakteristiek klein Spaans dorpje dat een serene rust uitstraalt. In León genieten we van de prachtige stad met pleinen en kathedraal en overnachten in een historisch gebouw midden in de stad, hotel Real Colegiata San Isidoro. 

Van León rijden we via Portugal naar Salamanca. Salamanca is een historische stad met gebouwen in de karakteristieke gele kalkstenen gebouwd. Het is een levendige universiteitsstad waar veel te zien valt. De kathedraal is schitterend en 's avonds is alles mooi verlicht. Van Salamanca rijden we naar Avila, een volledig ommuurde stad waar we midden in een middeleeuws feest terecht komen. De hele stad is omgetoverd tot middeleeuwse markt en iedereen is verkleed. Het is een gezellig feest waar uitsluitend Spanjaarden aan deelnamen, met een enkele verdwaalde toerist. 

Na Avila rijden we naar Guadalupe, een klein dorpje met een gigantisch klooster. Een soort bedevaartplaats. De kerk zit die avond bomvol. Op het plein heerst een gezellige drukte. Van Guadalupe rijden we naar Cordoba in Andalusie. Het landschap waar we doorheen rijden is uitgestrekt, leeg en zeer afwisselend. Eerst rijden we tussen de olijfbomen en vervolgens door droog, geel vlak graanland en dan weer door schitterende heuvels met sinaasappelbomen, stuwmeren en witte dorpjes. Het is vooral genieten. In Cordoba genieten we van het bezoek aan de bijzondere moskee-kerk, de Mezquita. Wat een schitterend gebouw is dat. Je blijft er rondkijken en ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Een hoogtepunt van onze reis. Verder kun je er heerlijk wandelen door de smalle witte straatjes met kleine winkeltjes. 

Van Cordoba rijden we naar Ronda, een stadje wat op de rand van een rots is gebouw en een karakteristieke brug heeft. We verblijven in een voormalig bankgebouw dat is omgebouwd tot hotel. Vanaf het dak van het hotel kijken we uit over de stieren-arena en de omgeving. We hebben die avond een prachtige zonsondergang. Schitterend. Van Ronda rijden we langs de zuidkant van de Siera Nevada langs witte dorpjes en prachtige landschappen richting de kust en dan weer door naar Valencia. Daar verblijven we twee nachten voordat we weer richting Frankrijk en huis rijden. Valencia is een prachtige stad met een mooie mix van oud en nieuw. Je kunt er heerlijk fietsen en genieten van stad, strand en zon. Hier eindigt onze rondreis door Spanje. Het is een prachtig land waar we zeker nog niet op uitgekeken zijn. Tot ziens in Spanje!