Ladakh

8 t/m 30 juli 2006

Groepsreis met Touratrek, met reisleider Hans van Marle en met onze vrienden Toos & Kees. We zijn met 12 personen. We komen aan in Delhi waar het bijna continu regent. Hier start onze rondreis. Een prachtige reis door een spectaculair landschap en over verraderlijke wegen. We rijden op de lokaal gehuurde Royal Enfield 500cc Bullit. Een Engelse motor die alleen nog in India wordt gemaakt.

10 juli: we gaan met de trein van Delhi naar Kalka. In Kalka stappen we over op een bergtrein naar Shimla. In Shimla staan onze motoren klaar. Op deze motoren gaan we de Himalaya in. We worden begeleidt door een volgauto met onze bagage en een monteur, Sonny. 

11 juli: de eerste rit van Shimla naar Narkanda. Het is even wennen om op deze motorren te rijden. De voetrem en versnelling zitten andersom. Het is nog steeds regenachtig weer. 

12 juli: van Narkanda naar Zeebi langs prachtig beboste hellingen. Groen van de vele regen.

13 juli: van Zeebi naar Manali. We komen steeds hoger in de bergen. Manali wordt ook wel de poort naar de Himalaya genoemd. We verblijven in het prachtige Tiger Eye Resort. 

14 juli: een rit van Manali naar Keylong. Nog steeds regenachtig weer. Over de Rothang La pas op 3980 mtr. Keylong ligt op 3350 mtr hoogte. We blijven hier een dag om vast aan de hoogte wennen. We maken een wandeling naar het Shasur klooster te Keylong. 

16 juli: van Keylong naar Pang. Het is stralend weer. Nu begint het echte motorrijden. Over onverharde wegen met stenen en gaten. Geen dorpen, maar tentenkampen waar je kunt pauzeren en eten. Het landschap verandert in ruige bergtoppen en diepe door rivieren uitgesleten dalen. De overweldigende Himalaya. We overnachten in een tentenkamp langs de weg in Pang, op 4600 mtr hoogte. Een nachtje met hoofdpijn vanwege hoogteziekte. 

17 juli: van Pang naar Leh, over de More Plains. Een prachtige rit waarbij diverse passen worden genomen. De Taglangla is de op een na hoogste pas op  5358 mtr. We blijven een paar dagen in Leh, een stad in een vallei, dat op 3500 mtr hoogte ligt. 

18 juli: Een dagje rondkijken in Leh.

19 juli: Van Leh naar Lamayuru, een klooster wat eveneens op 3500 mtr ligt. Hier blijven we overnachten. 

20 juli: weer terug naar Leh met onderweg een bezoek aan het Likir klooster met een prachtig gouden boeddha. 

21 juli: vanuit Leh naar de hoogst berijdbare pas ter wereld, de Khardung La, op 5800 mtr hoogte. Hier maken we een groepsfoto. 

22 juli: nog een dagje genieten in Leh. Met een wandeling naar een witte stupa, met prachtig uitzicht over de stad en de vallei. 

23 juli: van Leh naar het Tsho Kar tentenkamp. 

24 juli: van Tsho Kar naar Sarchu, waar we weer in een tentenkamp overnachten na een prachtige rit door de bergen. 

25 juli: de laatste lange rit op de motor van Sarchu terug naar Manali. 

26 juli: een dagje Manali. Hier leveren we de motoren in. 

27 juli: terug naar Delhi waar we nog een dagje verblijven en op 29 juli weer terugvliegen naar Amsterdam.