Nepal
14 t/m 30 december 2017
In december 2017 hebben wij een groepsrondreis door Nepal gemaakt met reisorganisatie Sawadee.
Kathmandu
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. De stad is de laatste jaren explosief gegroeid naar ongeveer 4 miljoen inwoners, wat goed te merken is aan de dikke smog die vaak boven de stad hangt en het zicht op de bergen wegneemt. De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeïstische tempels en paleizen. Wij overnachten in de wijk Thamel, met winkelstraatjes en hotels. We bezoeken de oude stad met de historische gebouwen en tempels; het oude koninklijke paleis Durbar Square met kloostercomplexen; het huidige koninklijk paleis; de Tibetaanse Stupa Bodhnath, de grootste Stupa van Nepal en een van de belangrijkste centra van het Tibetaanse Boeddhisme; de Hindoeïstische tempel Pashupatinath aan de Bagmatirivier, waar lijkwassingen en lijkverbrandingen plaatsvinden. Niet-hindoes mogen het tempelcomplex niet betreden, maar kunnen vanaf een heuvel aan de overkant de lijkwassingen en verbrandingen zien.
Op 25 april 2015 werd de stad getroffen door een zware aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van richter. De aardbeving verwoestte veel gebouwen in het historische centrum. De sporen van de aardbeving zijn nog goed merkbaar. Veel gebouwen worden gestut met balken en er wordt hard gewerkt aan het weer opbouwen van historische gebouwen. Sommige gebouwen zijn al klaar en staan er weer mooi bij. Overal in de stad zie je Boeddhistische en Hindoeïstische tempels en de mensen brengen voortdurend offers in kleine altaars of rinkelen aan belletjes of draaien aan de gebedsrollen. De mensen zijn vriendelijk een heel gastvrij.
Straatportretten
Nepal is een kleurrijk land met een grote verscheidenheid aan mensen en culturen. De mensen zijn aardig en hebben er geen bezwaar tegen dat je ze fotografeert. Dat levert een kleurrijk overzicht van straatportretten op.
Vijfdaagse trekking
In december 2017 hebben wij een groepsrondreis door Nepal gemaakt met reisorganisatie Sawadee. Tijdens onze rondreis door Nepal hebben we een 5-daagse trekking gemaakt. Bij de trekking waren we met de reisgroep van 12 personen, onze Sawadee reisbegeleidster Dorien, onze Nepalese gids Dyoti, twee berggidsen Padam en Hari en 7 dragers die de zware bagage van lodge naar lodge droegen. Zelf droegen we alleen een dagrugzak met de belangrijkste spullen voor onderweg.
Dag 1. Vanuit Pokhara rijden we met de bus naar het beginpunt van de route, bij Nayapul. We starten op een hoogte van ongeveer 1000 meter en lopen naar Ulleri wat op een hoogte ligt van ongeveer 2000 meter. Het begin van de route gaat geleidelijk omhoog, maar al snel moeten we klimmen. En dat betekent eindeloze trappen naar boven, met af en toe een kleine nederzetting of dorpje onderweg. Onderweg genieten we van de mooie uitzichten op de bergen. Het is best een zware tocht en we moeten vaak even rusten om bij te komen. Maar niemand heeft haast. We komen ruim voor het donker aan in onze eerste lodge, een primitief onderkomen met eenvoudige kamers en gezamenlijk toilet en douche. Het is erg koud ‘s nachts en er is geen verwarming op de kamer, alleen in het restaurant brandt een houtkachel. Het eten is eenvoudig maar erg goed.
Dag 2. De volgende ochtend vertrekken we weer op tijd voor het tweede deel van de tocht. We moeten nog een flink eind omhoog, dus het wordt weer trappen lopen. Het gebied wordt steeds mooier en ruiger en het zicht op de hoge bergen wordt steeds beter. We stijgen weer een kleine 1000 meter naar bijna 2900 meter. Onderweg is het erg rustig, we komen weinig toeristen tegen. Het is dan ook laagseizoen; dat is een groot voordeel. Wel komen we regelmatig hele colonnes met paardjes/muilezeltjes tegen. Die verzorgen het transport van de goederen in de bergen. We overnachten in Ghorepani, een dorp waar meerdere routes bij elkaar komen. Ook hier zitten we weer in een eenvoudige lodge met alleen een houtkachel in de centrale ruimte. Het vriest die nacht een paar graden onder nul.
Dag 3. We starten vroeg om de Poon Hill (3000 meter) te beklimmen om daar de zon op te zien komen. We vertrekken om 05.30 voor een pittige klim. Omdat het zo zwaar is besluiten we met een klein groepje niet helemaal naar de top te lopen, maar een stukje daarvoor op een uitkijkpunt naar de zon te kijken. Het levert hele mooie plaatjes op. Zodra de zon helemaal op is gaan we terug naar de lodge om te ontbijten. Daarna vertrekken we voor het derde deel van de tocht. Vandaag blijven we op ongeveer dezelfde hoogte, maar moeten wel veel dalen en stijgen, maar het is goed te doen. Het is een prachtige dag en we eindigen bij wederom een eenvoudige lodge in Tadapani met een schitterend uitzicht op de bergen, op ongeveer 2600 meter.
Dag 4. Vroeg opgestaan om wederom de zon op te zien komen. Met een prachtig resultaat, de hemel kleurt helemaal oranje. Genieten dus. Het heeft die nacht ook weer gevroren. De lucht is mooi helder. na het ontbijt op weg voor het vierde deel van de trekking. Vandaag lopen we weer een stuk naar beneden. We lopen nog steeds door een prachtig gebied en de zon schijnt volop. Overdag wordt het soms bijna 20 graden. We maken weer mooie stops en eten in eenvoudige restaurantjes in de kleine dorpjes. Die profiteren volop van de toeristen. Vandaag is een korte route en we komen al rond het middaguur aan in ons dorpje Ghandruk. ‘s Middags brengen we nog een bezoek aan het Gurung museum, wat aandacht besteedt aan de gebruiken van de plaatselijke bevolking, de Gurung.
Dag 5. Het laatste deel van onze trekking. We wandelen een mooie route verder naar beneden. Het eerste deel nog over de smalle paden met de vele trappen, maar later gaat dit over in een bredere weg en komen we weer in de bewoonde wereld waar auto’s en bussen rijden. We lopen terug naar het beginpunt bij Nayapul en stappen daar weer in de bus naar Pokhara. Daar nemen we afscheid van de twee berggidsen en de zeven dragers die allemaal fantastisch werk hebben verzet en ons prima hebben begeleid. We kijken terug op een fantastische trekking met een leuke sfeer in de groep.
Langs de weg
Nepal is voor de import van goederen voor een groot deel afhankelijk van transport over de weg. Veel goederen komen uit India. Er rijdt dan ook een bijna onafgebroken stroom van kleurrijke vrachtwagens tussen India en Nepal (Kathmandu). Tijdens onze rondreis moesten wij gebruik maken van dezelfde wegen om op onze bestemmingen te komen. Onderweg genoten we van de onophoudelijke stoet aan bonte vrachtwagens met kleurige versieringen en soms ingericht als kleine woonkamertjes. Een belangrijke verkeersader is de weg van Kathmandu naar het zuiden, richting het natuurgebied Chitwan. De wegen zijn slecht en er wordt hard gewerkt aan de verbetering ervan. Het asfalteren van de wegen is zeer arbeidsintensief (veel handwerk) waardoor het lang duurt voordat er weer een stuk weg verhard is. Grote stukken zijn dan ook nog steeds onverhard en erg slecht berijdbaar. Vooral in de winter, wanneer het droog en stoffig is. De weg kronkelt door de bergen en langs diepe afgronden. De gemiddelde snelheid van het verkeer is erg traag, er zijn regelmatig opstoppingen en het wegdek is zeer slecht. Het kost bijna een dag om 150 km af te leggen. Een kwestie van geduld hebben en genieten van de activiteiten die op en langs de weg plaatsvinden.
Chitwan
Nationaal park.