Afgesloten

Vandaag mijn telefoon en defensiepas ingeleverd. Het is voorbij. Een periode in mijn leven afgesloten. 35 jaar heb ik bij Defensie gewerkt als militair. In 1985 opgekomen bij de Luchtmacht op de LUOS als KVVer en de opleiding tot officier Grondoperatiën doorlopen. John leren kennen. Vervolgens drie jaar voor de klas gestaan om jonge onderofficieren op te leiden op de KKSL Schaarsbergen. Aangenomen als beroepsmilitair en de opleiding tot officier geleide wapens gevolgd. Drie jaar plaatsing als Battery Control Officer bij de HAWK en SHORAD luchtverdediging op de toenmalige Vliegbasis de Peel in Brabant (421 Squadron). Mooie tijd met veel mooie oefeningen in het buitenland en de schietseries op de NAMFI range op Kreta. Eind 1992 overgeplaatst naar de Vliegbasis Twenthe als vluchtcommandant bij het luchtverdedigingssquadron aldaar (221 Squadron). Ook daar veel mooie oefeningen gehad in het buitenland en de TacEvals op de basis. Helaas viel in die tijd het doek voor de luchtverdediging van de vliegvelden en verdween eerst de HAWK en later de SHORAD.

HAWK op Kreta

Ik ben toen naar het Luchtmachthoofdkwartier overgeplaatst om te werken bij de Staf Controller (1999). Leerzame tijd, maar die bureaucratische rompslomp was niet mijn wereldje. Vervolgens terug naar Twenthe, in de staf van de commandant Force Protection plannen schrijven en oefeningen voorbereiden. In die periode enkele basisoefeningen en TacEvals gedraaid met als hoogtepunt de TacEval in Rygge, Noorwegen. Vervolgens een paar mooie Open Dagen doorlopen en een uitzending naar Manas, Kirgizië in 2003.

In die periode werden de plannen bekend gemaakt van de sluiting van de Vliegbasis Twenthe. Grote teleurstelling bij iedereen omdat we net zo’n succesvolle periode hadden gehad. Na de 3 maanden uitzending ging de sfeer snel achteruit en voor mij was er geen werk meer, dus kon ik op zoek naar een andere functie. Dat werd een staf functie op het AOCS te Nieuw Milligen. De plaats waar ik mijn hele jeugd heb gewoond. Dat voelde dus heel bekend, een soort thuiskomen. Ook daar een mooie tijd gehad. Na 10 jaar Twenthe nu geen F-16 geluiden meer, iets wat ik toch wel ging missen. Daarvoor werkte ik tenslotte bij de Luchtmacht.

Afghanistan
Afghanistan 2005

Ook op Nieuw Milligen een mooie tijd gehad. Ander soort operaties, andere dynamiek. Kort na mijn plaatsing voor de tweede keer aangewezen voor een uitzending (2005). Dit keer naar Baghlan, Afghanistan. Ook nu weer drie maanden een bijzondere tijd gehad, met bijzondere taken en leuke collega’s. Vervolgens ruim 4 jaar met plezier op Nieuw Milligen gewerkt en deze periode afgesloten met wederom een uitzending naar Afghanistan; naar Tarin Koht dit keer (2009). Gelukkig maar voor twee maanden deze keer, want het was steeds toch wel een lange periode van huis.

Afghanistan 2009
DBBO

Eind 2009 verlaat ik de Luchtmacht om te gaan werken bij het CDC (een paarse organisatie binnen Defensie). Daar word ik Regiocommandant van de nieuw opgerichte Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO). Als commandant van de Regio Zuid en ben ik verantwoordelijk voor de beveiliging van alle Defensie objecten in Zeeland, Brabant en Limburg (muv Vlb Volkel). Een bijzondere ervaring; het merendeel van de 500 medewerkers is burger en die burger medewerkers hebben niet altijd dezelfde mentaliteit als de militairen waar ik tot dan leiding aan had gegeven. Ook had ik ineens een Kolonel van de Landmacht als baas; ook dat was even wennen, maar niet verkeerd zoals al snel zou blijken. Na drie jaar Regio Commandant nog een paar jaar in de staf van DBBO gewerkt als Hoofd Programmamanagement. Tot 2015. In dat jaar ben ik overgeplaatst naar de afdeling waar ik mijn carrière bij Defensie ben geëindigd, bij het Defensie Expertise Centrum Militair & Uitrusting. Eerst als plaatsvervangend Hoofd van de afdeling en vanaf 2018 als Hoofd van het DECM&U. Ook dit was een bijzondere organisatie in een voor mij wederom vreemde omgeving, nl de Landmacht. Ook dat was weer even wennen en de afstand met de Luchtmacht werd hierdoor helaas steeds groter. Maar wel een mooie tijd gehad met hele prettige collega’s van de Landmacht en het Korps Mariniers. Ook hier weer veel geleerd en betrokken geweest bij mooie projecten die het uiterlijk van de militair ingrijpend gaan veranderen de komende jaren.

Ik kijk terug op een hele mooie carrière bij Defensie en heb steeds leuke functies gehad en veel mogelijkheden om mij te ontplooien. Altijd fijne collega’s om mij heen gehad en het gevoel gehad dat ik iets heb kunnen bijdragen. Dat is nu afgesloten en ik ga een nieuwe toekomst tegemoet.

4 gedachten over “Afgesloten”

    1. Dank je. Het was een mooie tijd met veel afwisseling en bijzondere gebeurtenissen. Het werk is nooit routine geworden, altijd weer nieuwe uitdagingen.

  1. Mechel Zijlstra

    Swanny, wat een prachtige carrière! Daar mag je, terecht, trots op zijn.
    Nu tijd voor andere zaken!! Dat je (jullie) ook daar lang en goed van mag genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *