NS wandeling

Vandaag een mooie wandeling gemaakt. De wandeling maakt deel uit van een selectie wandelingen die de NS heeft samengesteld en die van station naar station lopen. Wij kozen vandaag de NS-wandeling Veluwezoom. Deze loopt van Station Dieren naar Station Velp. De afstand is 15 km en de route is goed aangegeven.

De bosrijke route loopt door het Nationaal Park Veluwezoom. Vanaf station Dieren loop je eerst over de heuvels van de Onzalige Bossen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Aanhet begin van de wandeling komen we op de Carolinaberg, genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. Op de top komen maar liefst 14 bospaden bijeen. Mooi voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. In het midden staat een ronde bank waar je kan genieten van het prachtige bos. Het pad loopt vervolgens over smalle lanen tussen oude hoge beuken, de “Koningslaan” en heeft al flinke hoogteverschillen; alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren.

Halverwege verandert het karakter van de wandeling drastisch en lopen we dwars over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. Dit is een van de mooiste plekken in Nederland. We houden een lunchbreak bij het restaurant De Posbank en genieten van het uitzicht. Hoogste punt 90 mtr. Leuk weetje: waarom heet de Posbank eigenlijk de Posbank? Het heidegebied is genoemd naar een stenen bank, die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van de ANWB-pionier G.A. Pos. Het wandelpad pad gaat vanaf hier verder over de heuvels van de Posbank; er zitten een paar beste kuitenbijters bij.

Na de heide duiken we het dichte bos weer in, waarbij we nu langs mooie sprengetjes lopen door het dal van de Beekhuizerbeek. Dit is het laatste deel van de route en we lopen vanaf het bos door een mooie wijk met villa’s naar het station van Velp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *